Позицията на БСП  е ясна и непроменена: Търсене на мирно решение

...
Позицията на БСП  е ясна и непроменена: Търсене на мирно решение
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Борисов прегръща, унищожава и изхвърля. Само БСП не му се предаде

„ Позицията на БСП  е ясна и непроменена: Търсене на спокойно решение и в  никакъв случай, изрично да не се изпращат бойци в Украйна. Единственият метод този въпрос да се реши и да се успокои народа е ръководителят на Народното събрание да свика изключително съвещание, като се вземе едно, само решение с една точка – България няма да изпраща бойци в Украйна. И тогава всички разногласия, спекулации и взаимни нападки ще спрат. Българският народ би трябвало да го успокоим, тъй като не може бащите, синовете, съпрузите и братята ни да вървят бойци в Украйна ”.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Лора Крумова по Нова.
В политическия диалог тя уточни: „ Като чувам какво приказват в акцията, позволявам да има сглобка още веднъж. Дори и в този момент, когато взаимно се атакуват – те дават поръчка, че след изборите ще се съберат още веднъж ”.
Нинова обаче репликира водещата, че ожесточението сред част от партиите в тази сглобка не е ново: „ Свидетели сме 9 месеца на такова озлобление и то представляваше единствено разногласия за разделяне на постове, на порции от властта, на регулатори, на служби. Това 9 месеца го преживяхме и нищо свястно не се случи. Така, че това е просто продължение на тази безсмислена сглобка, която ни върна години обратно.
А на въпроса за позицията на Политическа партия и Демократична България, че няма да влязат в нов съюз с ГЕРБ отговори изрично: „ Не им имам вяра. През 2020-а, когато стояхме на митингите огромният сигнал беше - смяна на модела „ ГЕРБ ”. След това се прегърнаха с този модел, върнаха Бойко Борисов във властта, което е съдбовна неточност ”, съобщи водачът на българските социалисти и уточни:
„ За тези 9 месеца, се случи една неприятна конституционна промяна, която докара до служебно държавно управление на Борисов, още по-голям безпорядък в правосъдната система, отвод от народен суверенитет, тъй като двойни жители могат да бъдат ръководители на страната ”.
Нинова уточни вредите от ръководството на сглобката: „ Нямаме Шенген, макар че го заслужаваме. Планът за възобновяване и резистентност не е задействан – България губи от това, други страни към този момент от дълго време вложиха тези пари в опазване на здравето, в обучение. Нищо свястно не се случи през тези 9 месеца ”.
На въпроса кое тогава я кара да счита, че държавно управление ще има, водачът на Българска социалистическа партия отговори: „ Ситуацията. Усложняването на обстановката – както интернационалното, по този начин и това, което виждам вътре в страната. Още едни избори биха били пагубни. И за България, и за партиите ”.
Корнелия Нинова уточни предлагането на Българска социалистическа партия, по думите й - най-разумното в тази комплицирана обстановка, за излизане от рецесията, за непоклатимост на България и сигурност на хората:  „ Това е надпартийно държавно управление с стратегия, с национални цели за работа и поддръжка от всички. Без партийни назначения, без партийни квоти – както беше по време на сглобката, без партийни водачи. Професионалисти и специалисти, които да имат задания, сложени от политическите партии в Народното събрание ”, уточни тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че социалистите са създали това предложение пред всички партии и при започване на 49-я парламент: „ Тогава  ни поканиха на диалози, ние предложихме този формат на държавно управление, те не се съгласиха и избраха сглобката ”, уточни Нинова. И добави:
„ Вярвам, че сътрудниците ще узреят, че единствено това е изходът сега. Защото, резултатите от сглобката са пагубни. Надявам се да са го осъзнали. Такова несигурно държавно управление, измислена ротация, всичко което се случи - е обърканост. Не можем да тъпчем на едно място. Виждате, че нямаме прогрес в нито една сфера ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
На въпроса допустимо ли е държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи: „ Правят се такива внушения, и в студиата в това число, че ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да имат 121 мандата и да създадат държавно управление. Ще е огромна неволя за България и огромна вреда ”, уточни Нинова.
И се аргументира: „ Първо, тъй като доста хора ще останат непредставени в едно такова държавно управление и болшинство. Второ, тъй като, потвърдено във времето, ръководството на ГЕРБ в последните 15 години съставлява задкулисие, сделки, обири, последно място по всички индикатори на развиване в Европа, само че първо по корупция, по смъртност, по демографска злополука ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
Тя добави, че гледа в съществото на политиката, която прави ГЕРБ  и счита, че едно такова ръководство ще продължи този модел. „ Което е нездравословно за България и против което ние „ Българска социалистическа партия за България ” години се борим поредно. Затова настоявам, че имаме моралната рекламация да кажем, че останахме единствената опция и че през тези години не се поддадохме на никакви опити да ни вкарат в сглобки, сделки, в манастири, в скута на някого.
В диалога за лявото: „ Виждам, че се внушава в студиата какъв брой доста е изгубила Българска социалистическа партия. Нека да го забележим в общия контекст  - вижте, какъв брой е накълцан националистическият избор, дясното е раздробено, има към този момент нови партии – Синя България, зелените изязоха от Политическа партия. Но, всичко се концентрира върху нас, тъй като Българска социалистическа партия оставахме единствената опция ”, съобщи Нинова и даде образец:
„ Не съм чула никой да пита Борисов за какво от 1 629 000 ГЕРБ към този момент има 630 000. Не съм чула да питат за какво ГЕРБ изгубиха един милион гласа през тези години ”, обърна се към Лора Крумова водачът на социалистите.
По думите й обаче, казусът е доста по-голям и по-сериозен от това да се спори дали лявото или дясното е изгубило повече: „ Въпросът е апатията и нежеланието на хората да гласоподават, отливът от партиите, роенето на партиите – това е огромният държавнически и политически въпрос. Защо огромните партии изгубиха толкоз гласове, за какво се разпиля вота, за какво непрекъснато се чака някой нов избавител, който играе танц веднъж. Проблем е за политиката на първо място. Защото партиите имаме все по-малко посланичество и легитимност ”, разяснява Нинова.
Тя шеговито вметна за имитация на Григорова, че се държи като свекърва и се меси на младите:   Мечтая да се видя свекърва и сина ми да направи тази стъпка, само че кои са младите, тъй като Григорова се прегърна с Мая Манолова,  и добави съществено: Елементарен език  на Григорова, ниско равнище, не ми се разяснява. Говори ми се за това, което оферират като леви политики за хората тези, които си слагат  етикетите „ леви ”. Какво предлага? Сглобка с ГЕРБ в общината, от която Григорова  получи председателско място на комисия? Увеличение на заплатата си от 1600 на 6 хиляди лв., вместо нарастване на заплатите на медицинските сестри и транспортните служащи ”, зададе серия от риторични въпроси водачът на Българска социалистическа партия.
По думите й тези планове в ляво ще разслоят вота дотолкоз, че да не влязат в Парламента, само че да получат дотация. Нинова бе безапелационна: „ От Българска социалистическа партия няма да вземат, тъй като хората в Българска социалистическа партия, членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия - в случай че има нещо, което по никакъв начин да не почитат, това е измяната. Предателството да тичаш да работиш за някого, а по-късно той да ти забие нож в гърба ”.
„ Да си сложиш етикета ляв, а в дейностите си да правиш тъкмо противоположното – не ти носи нищо. Да съседоточаваш цялата си кампаия против Българска социалистическа партия, аз не ги чух една дума да кажат против нашия политически конкурент моделът „ Борисов ” -  също ”, сподели в диалога за лявото Нинова и сложи изрично въпроса:
„ Защото изборът през днешния ден е с мафията или срещу мафията, с паралелната страна или срещу. Това е разграничителната линия в България през днешния ден. Българска социалистическа партия сме избрали второто от доста години. Призовавам хората – не си хабете гласа за дребните партии, ще остане разпръснат, няма да влязат в Народното събрание. Ще вземат дотация - добре, само че това няма да даде мощ на лявото ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
За изтеклите записи: Политическа партия би трябвало да дадат пояснения по съществото на записите. Но има и различен детайл – вижда се, че тези записи са остарели, те се вадят в предизборна акция, съзнателно и някой, който до момента си е мълчал, с цел да ги  използва предизборно ", разяснява Корнелия Нинова. 
А за забърканото й име: „ Да излязат и да кажат – по кое време и какво съм им поискала. Никога нищо, с изключение на за политиките, несъмнено – да, доста съм го притискала Асен за преизчисляване на пенсиите, да вземем за пример, за майчинство ”, застана с думите си водачът на Българска социалистическа партия.
„ Не мога да ги позная Политическа партия, тъкмо тъй като сме работили с тях, такова салтомортале направиха в 49-я парламент, че не мога да допускам, че това са същите хора, с които работихме. Защото, работихме против модела „ ГЕРБ ”, тъй като постигнахме страхотни неща – първо място по индустриално произвеждане, 22 милиарда обществена политика, безвъзмездни детски градини и учебници за деца, за майките, за възрастните, за служащите - минималната заплата се усили. И внезапно се прегърнаха с тези, против които се борихме и всичко отиде напразно. Аз съм им го казвала – съдбовна неточност и ще си берете последствията, тъй като нито сте първите, не знам дали ще са последните,  но там са Вътрешна македонска революционна организация, РЗС, Воля, АБВ, кой ли не е минал през тази смортоносна прегръдка на Борисов. Този човек това прави - прегръща, унищожава и изхвърля ”, уточни Нинова.  
„ Избирателят ще ни отреди мястото, само че дано реши по две неща – не думи и обещания, а по резултати да съпоставя, какво сме създали за майките, децата, пенсионерите, работещите. Второто – останахме ли неподвластни на задкулисие, паралелна страна, сделки, публични поръчки ”, съобщи Корнелия Нинова и се обърна към Лора Крумова: „ Помните ли в държавното управление, в което бяхме с Политическа партия един корупционен скандал, помните ли един скандал за регулатори? ”
И още веднъж уточни: „ Българска социалистическа партия останахме единствените непрегърнати и неунищожени. И по тази причина сме бодил в очите на доста хора. Но, ще продължим по същия метод – да бъдем кардинални и последоветелни, да не се предаваме, продаваме и не предаваме гласоподавателите си ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР